Întrebări frecvente


1. Ce e bine de ştiut despre centralele termice cu condensare?


În 1894 Hugo Junkers a fost primul care a vrut sa recupereze căldura gazelor arse evacuate de centrala termică. Primele centrale termice în condensare au fost produse în 1981 de firma Nefit, iar la centrale termice pe gaze a fost puse în practică în 1985 de Junkers. Prin condensare se înţelege răcirea gazelelor de ardere evacuate de către centrala termica pana la formarea condensului. Energia termica degajata este refolosita in instalaţia termica.

O centrala termica cu condensare este un cazan de încălzire, care utilizează aproape total potenţialul energetic al combustibilului folosit. Exista centrale termice cu condensare, ce funcţionează cu motorina. Randamentul creste si datorita faptului ca temperatura gazelor arse la centralele termice cu condensare este mai scăzuta. La centrala termica cu condensare temperatura gazelor arse atinge 60°C, pe când la o centrala termica convenţionala gazele arse au temperaturi > 120°C (pentru a se evita apariţia condensului). Centralele termice cu condensare pot fi integrate in orice instalaţie termica. Căldura recuperata prin condensare gradul de utilizare depind de dimensionarea instalaţiei termice. Utilizarea optima a condensării se obţine cu temperaturi tur-retur scăzute, 40/30°C adică la încălzire prin pardoseala.

Chiar si in instalaţiile termice vechi, cu temperaturi de 90 - 70°C si temperatura cazanului reglata in funcţie de temperatura exterioara, se utilizează condensarea aproximativ 70 - 80% din perioada de funcţionare, scăzând condensarea sub 50% în cazul neutilizării senzorului exterior! Impactul provocat asupra mediului de centrala termica cu condensare este mic, iar nivelul de noxe emise scăzut. Exista centrale termice cu condensare: gaze, motorina sau cu peleţi.


2. Centrală termică cu tiraj natural sau forţat?


Majoritatea centralelor termice comercializate sunt cu tiraj forţat dar aceleaşi modele se pot găsi si cu tiraj natural. Centrala cu tiraj forţat are nenumărate avantaje dintre care enumerăm:

 • Camera de ardere este complet izolat, este alimentat cu oxigen din exterior şi evacuat forţat tot in exterior. Gazele arse nu au posibilitatea să rămână în interiorul clădirii.
 • Centrala nu este dependent de horn, se poate alege varianta optimă de poziţionare şi fixare.
 • Nu există ardere incompletă, ventilatorul asigură oxigenul necesar, deci nu există depunere de funingine pe schimbătorul bitermic.
 • Nu necesită curăţirea hornului.
 • Se poate monta şi în băi.
 • Nu poate provoca intoxicare cu monoxid de carbon.

Centralele cu tiraj natural mai au o deficienţă major㠖 în timpul procesului de ardere se amplifică mişcarea aerului în arzător care absoarbe praful din încăpere, care se depune in zona arzătorului provocând lipsă de oxigen,adică ardere incompletă, iar funinginea se depune pe schimbătorul bitermic şi în horn.

Deci noi nu susţinem soluţia cu centrala cu tiraj natural.


3. De ce sună noaptea ţevile de cupru?


Aceste pocnituri există şi ziua nu numai noaptea, noaptea sunt mai deranjante. Este o greşală de proiectare sau de execuţie cuprul are coeficientul de dilataţie termică 0,017 mm/m.K ceea ce înseamnă că la diferenţa de temperatură a instalaţiei termice ~ 60°C fiecare metru de ţeava se dilată 10 mm, adică la un perete de 4 metrii dilatarea este ~ 40 mm. La trecerile prin perete este indicat folosirea buclei de dilatare, găurile de trecere prin perete se execută mai uşor şi instalaţia scapă de tensionări inutile. Lungimea buclei este de 5 * diametru ţevii iar lăţimea ( A ) ½ lungimea peretelui în cm + 1 cm.


4. De ce este indicat cuprul?


Ţeava de cupru este una dintre materialele preferate şi de încredere ale instalaţiilor pentru construcţii. În mod unic poate fi utilizat în aproape toate domeniile instalaţiilor pentru construcţii: cu ajutorul ţevilor de cupru putem instala conducte de apă potabilă şi apă caldă, încălzire cu radiatoare sau de suprafeţe, gaze naturale, GPL, păcură, conducte de aer comprimat, ţevile din cupru sunt indispensabile sistemelor climatice şi de energie solară.

 • Este indicat pentru apa potabilă deoarece este antibacterian, aceste produse sunt capabile să distrugă în continuu germenii patogeni şi să diminueze astfel riscul apariţiei infecţiilor.
 • Deoarece conductivitate termică a cuprului este 407,1 W/mK la instalaţiile de încălzire centrală aceste conducte crează pe lăngă perete o perdea de aer cald, asigurând o temperatură omogenă în încăpere.
 • Rezistenţă la rupere: 200-400 N/mm2
 • Se poate îndoi foarte uşor după profilul peretelui
 • Ţevile şi fitingurile sunt elegante
 • La o grosime de 1mm poate rezista la presiuni mari (vezi tabel)
 • Este usor de modificat sau de reparat instalaţia existentă
 • Este rezistent la coroziune, căldură
 • Este refolosibil
 • Este uşor de vopsit în orice culoare

5. Termostate sau programatoare?


Pentru funcţionarea economică a centralelor termice acum este nevoie de o unitate de control avansat, un programator care cunoaşte perioadele cruciale ale zilei sau a săptămânii cu posibilitate de personalizare, să aibă mod de funcţionare echitermă cu curbele specifice şi dacă e nevoie şi GSM.

O abordare mai simplă şi mai ieftină:

 • Pensionari - termostat mecanic, este uşor de utilizat
 • Tineri cu copii mici (0-5 ani), muncitori, bolnavi la pat, termostat funcţie zi - noapte, are două posibilităţi de reglare a temperaturii şi diferite programe pentru toată săptămâna.
 • Familii de muncitori cu copii peste 5 ani, şomeri - termostat cu programator are opt perioade pe parcursul săptămânii care se pot personaliza fiecare în parte (ora începerii, temperatura si sfârşitul).
 • Vile, case de vacanţă - programatoare sau centrale termice cu cartela GSM - se poate porni şi oprii prin apelare telefonică.
 • Întreprinderi, hale producţie - module logice.

O centrală termică poate funcţiona şi fără termostat dar NU ESTE RECOMADAT pentru că termostatul are şi rolul de anti îngheţ.


În afară de programatoare şi termostate pentru a asigura confortul termic din incintă şi reducerea costurilor de încălzire precum şi reducerea bioxidului de carbon, vă recomandăm cazanele cu senzor de temperatură exterioară.


6. De ce este necesară calibrarea sistemului?


Din cauză că într-un sistem agentul termic transmite energia termică la caloriferele fiind montate în paralel la distanţe diferite, marea majoritate a agentului termic va trece prin primul calorifer datorită pierderilor, la ultimele calorifere neajungând destulă energie termică. Reglajul trebuie făcut de către personal calificat, fiecare calorifer se reglează în parte. Dacă un sistem este bine reglat atunci ultimul calorifer se încălzeşte prima dată iar cel de lângă centrală va fii ultimul fierbinte, iar centrala nu va mai avea opriri scurte şi dese. Se poate regla temperatura în fiecare încăpere în parte. Acest reglaj poate reduce consumul de combustibil (gaz, motorină, ...) pînă la 15% din consum şi măreste durata de viaţă a centralei termice, precum şi asigură un confort termic mai ridicat.


De obicei se practică temperaturi în

 • bucătărie - 17-18°C
 • baie - 19-21°C
 • camera de zi - 18-20°C
 • dormitor - 18-20°C
 • bolnav la pat - 19-21°C
 • cameră nefolosită - 5-7°C

7. Ce pierderi există la o casă, cum se constată?


Pierderile termice ale unui imobil sunt foarte variate şi este forte complex calculul acesteia, orientativ la o casă nemodernizată vă putem spune că din totalul de pierderi termice (100%), tavan ~ 25- 35%, pardoseală ~ 10%, pereţi ~ 30 - 40%, geamuri ~ 10 - 20%, horn (dacă mai există) ~ 10%.

Această problema complicată se poate soluţiona foarte uşor şi fără erori prin evaluare termică, aceste fotografii în infraroşu scoţând în evidenţă erorile de construcţie, calitatea geamului termopan, calitatea materialelor izolante, zonele cu igrasie, zonele mucegăite.

Recomandăm o evaluare termică a imobilului pe care vreţi să o achiziţionaţi. Rapoartele fiind concludente.


      

Brevet de invenţie

Aici puteţi calcula radiaţia solară penru locaţia dorită

Prognoză meteo

   
                 
  Copyright Naposoldal 2011