Szolártehnika

Árnyékolástehnika

A benapozás meghatározása élettani és energetikai szempontból fontos döntések egyik eszköze. Az emberi életet, egeszségi állapotát biologiailag a természetes fény szabályozza. Ebbol árad a jókedv, szellemi -, fizikai-, nemi -aktivitás , foképpen nyár idején és ennek ellenkezoje, lehangoltság , fáradekonyság, depresszios hangulat , borus, téli napokon, vagy napfeny nelkuli epiteszeti terekben.

Ezért ésszeru törekvás, hogy minél több napfényt juttassunk lakó épületeinkbe és munkahelyünkre.

Új épulet tervezési szakaszában tanulmányozni lehet a szomszédos épületek árnyekoló hatását, s ennek alapján kiválasztható a legkedvezobb elhelyezés, hogy melyik felület növelésével érheto el kedvezobb benapozottsága a helyiségeknek.

A programmal megtervezheto a lakó és munkahelyek árnyékolása is, tehát az épületek megvédhetoek a napfény okozta túlmelegedéstol, ha már a tervezés során tajékozodhatunk a várható benapozottságról.

Ez a folyamat a napho elleni védelmet szolgálja , így az elsodleges hoterhelés jelentos mértékben csökkentheto, ha megismerhetjük a legtöbb besugárzást adó nappályák égi elhelyezkedését.

Kirajzolható a védendo üvegfelület fölé boruló égbolt és azon megjeleno nappályák vonala.

Az épületek túlmelegedés elleni védelme egyre sürgetöbbé válik a globális felmelegedés nyomán várható szélsoséges idojárás kedvezotlen nyári hatásainak kivédése céljából.

A megujuló energiák közül a napenergia az a forrás, amelyhez mindenki hozzáférhet . Az évi közel 2100 órás napsütés alatt majdnem 1.300.000 W napenergia érkezik négyzetméterenként , hogy a napelemek és napkollektorok ebbol az energiából mennyit tudnak „befogni” azt az optimális tájolás és a környezet árnyékoló hatása dönti el.

A program segítségével megvizsgálhatjuk a környezeti tárgyak, épületek és növényzet árnyékoló hatását, megismerheti a napkollektor által „latott” egbolt es ezen megjelenithetoek a nappalya vonalak, kivalasztható a legkedvezobb tájolás, amely mellett a legtöbb napenergia gyojtheto be majd ennek ismeretében dönthetünk a tennivalókról.

      

Szabadalmunk

Fotovoltaikus kalkulátor

Idöjárás elörejelzés

   
                 
  Copyright Naposoldal 2011