Tehnică solară

Tehnicã de umbrire

Tehnica de umbrire este unul dintre instrumentele tehnice importante de determinare de punct de vedere fiziologic și energetic. Viața și sănătatea umană biologic este controlat și reglat de lumina naturală. De la razele solare provine voia bună, bucuria mentală și fizică, activitatea sexuală, în special în timpul verii și opusul său, depresia, oboseala, stare depresivă în zilele sumbre de iarna sau spatii arhitecturale închise.

Prin urmare, se va permite accesul luminii naturale în clădirile rezidențiale sau birouri.

În stadiul de proiectare a construcției se poate efectua studiul efectelor de umbrire a reliefelor geografice, clădirilor adiacente, și pe această bază se v-a selecta cea mai bună locație a imobilului, care va fi realizat.

Este cunoscut faptul că radiația solară care ajunge pe suprafața pământului este compusă din: cca. 3% ultraviolete; cca. 55% infraroșii; cca. 42% lumină vizibilă. Fiecăreia din aceste radiații îi corespunde un spectru definit prin următoarele intervale de lungimi de undă:

1). radiația ultravioletă de la 0,28 la 0,38 microni,

2). radiația vizibilă de la 0,38 la 0,78 microni,

3). radiația infraroșie de la 0,78 la 2,5 microni.


Este știut faptul cã energia solară care "intră" într-o incintă printr-o sticlă, este absorbită de obiecte, care se încălzesc și la rândul lor emit o radiație termică (situată în principal în infraroșu îndepărtat - mai mult de cinci microni). Sticla, este practic opacă la radiații cu lungimi de undă mai mari de cinci microni. Energia solară intrată prin aceste ferestre, este practic reținută în încăpere, aceasta având tendinþa sã se încãlzeascã. Deci dacã razele solare dacã ajung pe perdele ,jaluzele draperie acestea vor funcþiona ca niste radiatoare.

Esența tehnicii de umbrire consta în: a avea destulă lumină naturală fără a supraîncălzii incinta pe timpul verii dar pe timpul iernii să putem beneficia de cât mai multă energie solară.

Cu acest program se poate proiecta umbrirea locuințelor sau birourilor, adică prevenirea supraîncãlzirii incintelor, care a devenit o urgență mai ales după apariția primelor semne de încălzire globală, și a conceptului de “Confort termic”. Prin intermediul acestui program cu o investiție minimă putem beneficia din plin de razele solare, confort termic și reducerea facturilor de încălzire. Din energiile regenerabile, energia solara este o resursa de care oricine poate beneficia. Anual, în cele 2100 de ore, timp cât soarele este pe cer, se pierd aproape 1,3 milioane de wați de energie solară pe fiecare metru pătrat. Panourile fotovoltaice sau colectorii solari stationari au un randament mai mic, au o pierdere de aproximativ 35 – 40%.

Cu ajutorul acestui program putem analiza obiectele din mediul înconjurător și efectele de umbrire al clădirilor și vegetației aflate în perimetrul obiectivului, putem vizualiza bolta cerească văzută de Panoul fotovoltaic sau colectorul solar, si se poate calcula puterea energiei solare pe coordonatele geografice date în funcție de orientare, înălțime și mediu înconjurător. Programul este capabil să facă o evaluare a potențialului energetic, poate indica azimutul și elevația optimă pentru sistemele solare fixe, poate calcula câștigul sau pierderile unui sistem deja montat sau poate evidenția erorile de execuție.

      

Brevet de invenţie

Aici puteţi calcula radiaţia solară penru locaţia dorită

Prognoză meteo

   
                 
  Copyright Naposoldal 2011